Vychutnávajte si kúsok bábovky s kávičkou. Konzistencia cesta je hutná kvôli hrubej múke, chuť sýta vďaka smotane, orechom a čokoláde. Bábovka je osviežená citrónom a pomaračom.
SviatoČNÁ BáBOVKA s citrónovo - pomarnČovÝM NáDYCHOM
Veeeeľmi dlho, viac ako rok som si robila zálusk na novú formu na bábovku. Špekulovala som, ktorý tvar vyberiem. Nevedela som sa rozhodnúť. Všetky sú tak krásne od Bonami. Však pozrite.
Množstvo
16 porciÍ
Príprava
20 minút
Varenie/pečenie
60 minút
Čas celkovo
90 minút
POTREBUJEME
Cesto
- 420 g hrubej múky
- 240 g cukru
- 125 g masla
- 250 ml smotany na šlahanie
- 5 vajec
- 60 g čokolády horkej čokolády
- 50 g pomletých vlašských orechov
- citrón – použijeme aj kôru
- 1 pomaranč
- 1 ČL sušenej pomarančovej kôry
- 1 balíček prášku do pečiva
ĎALEJ POTREBUJEME
- formu na pečenie bávky, môj typ je táto od Bonami
- maslo na potretie formy
- hrubú múku na posypanie formy
POSTUP
- Maslo necháme vychladnúť na izbovú teplotu, pokrájame na kocky, zmiešame s cukrom a čerstvo postrúhanou citrónovu kôrou, miešame ručným šlahačom.
- Prídáme postupne po jednom žĺtky a miešame dopenista.
- Vlejeme smotanu, pridáme hrubú múku zmiešanú s práškom do pečiva, cesto premiešame. Na záver zľahka primiešame vyšľahaný sneh.
- Formu na bábovku potrieme maslom a posypeme hrubou múkou.
- Cesto rozdelíme na tri časti, prvú vlejeme na dno bábovkovej formy.
- Do druhej časti vmiešame postrúhanú čokoládu a rozotrieme na prvú vrstvu cesta.
- Do tretej časti zmiešame šťavu z pomaranča, 1 PL citrónovej šťavy, sušenú kôru z pomaranča, orechy a rozotrieme na druhé cesto.
- Vidličku vložíme do cesta a krúživým pohybom premiešame cesto po celom obvode.
- Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov 60 minút.
- Bábovku po upečení necháme vychadnúť vo forme a vyklopíme.
TIP
- bábovku môžeme poliať roztopenou čokoládou a posypať pomletými orechami alebo nasekanými pistáciámi.