Špenát je u nás obľúbený najmä čerstvý. Najčastejšie ho používame do omelety, zamiešame ho do smoothička, pripravujeme z neho halušky.
Je ideálny aj na spestrenie zeleninových šalátov, cestovín či polievok. Tentokrát špenátové listy pristáli v roláde.
ŠPENÁTOVÁ ROLÁDA S ÚDENÝM LOSOSOM
Nižšie nájdete tip ako môžete z jednej rolády vykúzliť naraz dve.
Množstvo
12 porcií
Príprava
30 minút
Varenie/pečenie
15 minút
Čas celkovo
45 minút
POTREBUJEME
Cesto
- 450g čerstvého špenátu
- 15 masla
- 50 ml vody
- 4 vajcia
- 2 PL hladkej múky
- 2 ČL prášku do pečiva
- 1 PL oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ
- muškátový oriešok
PLNKA
- 150 g údeného lososa (plátky)
- 5-6 ks cherry paradajok
- 4 PL bieleho jogurtu
- 2 ks jarnej cibuľky
- 200g Karička smotanová nátierka
- 1 ČL dijonskej horčice
OKREM TOHO POTREBUJEME
- odlžníkový plech 40 x 32
- papier na pečnie
POSTUP
1. Vo woku roztopíme maslo, pridáme prelisovaný cesnak, špenátové listy zalejeme vodou a 8 minút pod pokrievkou podusíme, občas premiešame.
2. Po uvarení špenátové listy precedíme, rozmixujeme tyčovým mixérom na hladké pyré a necháme vychladnúť.
3. Žĺtky oddelíme od bielkov.
4. Žĺtky ručným šľahačom speníme, pridáme olej, muškátový oriešok, soľ, korenie, špenátové pyré, múku a prášok do pečiva.
5. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zľahka primiešame do cesta.
6. Cesto rozotrieme na papier na pečenie a pečieme v rúre na 180 stupňov 15 minút.
7. Cesto necháme vychladnúť.
8. Plnku si pripravíme zmiešaním: smotanového syra, bieleho jogurtu a dijonskej horčice.
9. Na cesto natrieme plnku a poukladáme pokrájané plátky lososa.
10. Zavynieme do rolády a pri rolovaní odstránime papier na pečenie.
11. Špenátovú roládu necháme stuhnúť v chladničke 2 hodiny.
TIP
Vyčarujre z jednej rolády dve naraz. Na jednu polovicu plnky poukladajte plátky cherry paradajok, jarnú cibuľku a čerstvú pažítku a na druhú polovicu plátky pokrájaného údeného lososa a posypte kôprom. Za mňa je favorit špenátová roláda s cherry paradajkami, cibuľkou a pažítkou.
Paradajky príjemne osviežili roládu. Mňam.