ŠPENÁTOVÁ ROLÁDA S ÚDENÝM LOSOSOM

Špenát je u nás obľúbený najmä čerstvý. Najčastejšie ho používame do omelety, zamiešame ho do smoothička, pripravujeme z neho halušky.

Je ideálny aj na spestrenie zeleninových šalátov, cestovín či polievok. Tentokrát špenátové listy pristáli v roláde. 

ŠPENÁTOVÁ ROLÁDA S ÚDENÝM LOSOSOM

Nižšie nájdete tip ako môžete z jednej rolády vykúzliť naraz dve. 

Množstvo

12 porcií

Príprava

30 minút

Varenie/pečenie

15 minút

Čas celkovo

45 minút

POTREBUJEME

Cesto

  • 450g čerstvého špenátu
  • 15 masla
  • 50 ml vody
  • 4 vajcia
  • 2 PL hladkej múky
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 1 PL oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • muškátový oriešok

PLNKA

  • 150 g údeného lososa (plátky)
  • 5-6 ks cherry paradajok
  • 4 PL bieleho jogurtu
  • 2 ks jarnej cibuľky
  • 200g Karička smotanová nátierka
  • 1 ČL dijonskej horčice

OKREM TOHO POTREBUJEME

  • odlžníkový plech  40 x 32
  • papier na pečnie

POSTUP

1. Vo woku roztopíme maslo, pridáme prelisovaný cesnak, špenátové listy zalejeme vodou a 8 minút pod pokrievkou podusíme, občas premiešame.

2. Po uvarení špenátové listy precedíme, rozmixujeme tyčovým mixérom na hladké pyré a necháme vychladnúť.

3. Žĺtky oddelíme od bielkov.

4. Žĺtky ručným šľahačom speníme, pridáme olej, muškátový oriešok, soľ, korenie, špenátové pyré, múku a prášok do pečiva.

5. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zľahka primiešame do cesta.

6. Cesto rozotrieme na papier na pečenie a pečieme v rúre na 180 stupňov 15 minút.

7. Cesto necháme vychladnúť.

8. Plnku si pripravíme zmiešaním: smotanového syra, bieleho jogurtu a dijonskej horčice.

9. Na cesto natrieme plnku a poukladáme pokrájané plátky lososa.

10. Zavynieme do rolády a pri rolovaní odstránime papier na pečenie.

11. Špenátovú roládu necháme stuhnúť v chladničke 2 hodiny.

TIP

Vyčarujre z jednej rolády dve naraz. Na jednu polovicu plnky poukladajte plátky cherry paradajok, jarnú cibuľku a čerstvú pažítku a na druhú polovicu plátky pokrájaného údeného lososa a posypte kôprom. Za mňa je favorit špenátová roláda s cherry paradajkami, cibuľkou a pažítkou.

Paradajky príjemne osviežili roládu. Mňam.