Milujem čaro predvianočného obdobia s kávou a voňavým koláčom.
Spomalím a vyhradím si čas na premýšlanie. Stále ostal posledný mesiac v roku na doriešenie vecí a cítim, že to ide dobrým smerom. Hoci lepšie dni sa striedajú s náročenjšími v konečnom dôsledku, všetko sa pre niečo deje. Vesmír je nekonečný a preto verím, snívam a realizujem.
Orechovo slivkový koláčik s hrozienkami a škoricou
Mám pre vás recept na zdravší koláčik, je nambombovaný zdravšími surovinami.
Okrem lekváru je koláčik osladený hrozienkami a je v ňom veľa orechov.
Vlašské orechy sú doslova nabité prospešnými látkami. Obsahujú omega 3 mastné kyseliny, vlákninu, vitamíny a minerály. Orechy priaznivo pôsobia na nervy, mozog a zlepšujú sústredenie a pamät.
Koláčik je navyše bezlaktózový.
Množstvo
9 porciÍ
Príprava
10 minút
Varenie/pečenie
20 minút
Čas celkovo
30 minút
POTREBUJEME
CESTO:
- 300 g celozrnnej špaldovej múky
- 200 g slivkového lekváru (aromatická slivka)
- 250 ml vody
- 200 g vlašských orechov
- 100 g sparených hrozienok
- 1 ČL mletej škorice
- ½ balíčka prášku do pečiva bez fosfátov
OKREM TOHO POTREBUJEME:
- štvorcový plech 21 x 21 x 5
- papier na pečenie
POSTUP
Postup:
1. Hrozienka namočíme na 10 minút do horúcej vody a následne ich scedíme.
2. Orechy nasekáme na menšie kúsky.
3. Lekvár rozmiešame s vodou a ohrejeme na nižšom plameni.
4. Do misky vlejeme lekvárovú zmes, prysypeme múku, prášok do pečiva, škoricu a suroviny zamiešame.
5. Ďalej do cesta pridáme orechy, hrozienka a všetko dobre premiešame.
6. Na štvorcový plech dáme papier na pečenie a vylejeme naň cesto.
7. Pečieme v rozohriatej rúre na 200 stupňov približne 20 minút.
8. Koláč po upečení necháme vychladnúť.
TIP
- Pridajte do receptu okrem hrozienkok aj sušené slivky.