GALETKA S ČERVENÝMI JABLKAMI

Jablká, červené vo vnútri sú tak fotogenické. ️Keď som zistila, že ich majú v ponuke v Lunys, neváhala som ani sekundu. Už aj putovali k nám na šťavnatú galetku. Zbožňujeme jablkové koláče.

Sú jednoduché na prípravu a ich chuť si ozvláštnime korením: kardamómom, škoricou, či perníkovým korením, muškátovým orieškom či Bourbon vanilkou. Galetka je jednoduchá na prípravu a celkom sa aj osvedčila na relaxáciu pri krájaní aj ukladaní jabĺk.

Však už to začína … Treba sa dobiť kde sa len dá.

GALETKA S ČERVENÝMI JABLKAMI

Jablká, červené vo vnútri sú tak fotogenické. Keď som zistila, že ich majú v ponuke v Lunys, neváhala som ani sekundu. Už aj putovali k nám na šťavnatú galetku.  Zbožňujeme jablkové koláče.

Sú jednoduché na prípravu a ich chuť si ozvláštnime korením: kardamómom, škoricou, či perníkovým korením, muškátovým orieškom či Bourbon vanilkou. Galetka je jednoduchá na prípravu a celkom sa aj osvedčila na relaxáciu pri krájaní aj ukladaní jabĺk.

Však už to začína … Treba sa dobiť kde sa len dá. 

Množstvo

porcie

Príprava

minút

Varenie/pečenie

minút

Čas celkovo

minút

POTREBUJEME

CESTO:

  • 180 g pšeničnej celozrnnej hladkej múky
  •  150 g studeného masla
  •  3 PL ľadovej vody
  •  1PL kokosového cukru
      štipka Maldon vločkovej soli

JABLKOVÁ PLNKA :

  •  6 červených jabĺk
  •  2 PL kokosového cukru
  •  šťava z pol citróna
  •  ½ ČL mletého kardamómusoli

NA POTRETIE OKRAJOV:

  • 1 žĺtko

NA POTRETIE JABLKOVEJ PLNKY:

  • 2 PL marhuľový lekvár
  • 1 PL vody

OKREM TOHO POTREBUJEME:

  • okrúhly plech 
  • ručný šlahač 

POSTUP

  1.  Najskôr si vypracujeme cesto.
  2. Maslo pokrájame na menšie kúsky. Múku zmiešame s maslom, kokosovým cukrom, vodou a soľou.
  3. Cesto zabalíme a vložíme na 2 hodiny do chladničky.
  4. Medzitým si očistíme jablká, odstránime jadrovníky a pokrájame na tenšie plátky.
  5. Po vybratí z chladničky cesto necháme “zohriať” pri izbovej teplote 10 minút, následne cesto rozvaľkáme do tvaru kruhu.
  6. Spodnú časť cesta posypeme kardamómom a cukrom.
  7. Jablká poukladáme na cesto, okraje približne 2cm necháme voľné.
  8. Na jablká vytlačíme citrón a posypeme cukrom.
  9. Okraje cesta zahneme aby prekryli časť okrajových jabĺk.
  10. Žĺtok rozšľaháme a potrieme okraje koláča.
  11. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov približne 30 – 35 minút.
  12. Marhuľový lekvár zohrejeme s vodou a teplou zmesou hneď potrieme jablká po upečení koláča.
  13. Hotovo, už len nechať vychladnúť. 

TIP

  • Zameňte kardamóm za mletú škoricu alebo perníkové korenie.