Jablká, červené vo vnútri sú tak fotogenické. ️Keď som zistila, že ich majú v ponuke v Lunys, neváhala som ani sekundu. Už aj putovali k nám na šťavnatú galetku. Zbožňujeme jablkové koláče.
Sú jednoduché na prípravu a ich chuť si ozvláštnime korením: kardamómom, škoricou, či perníkovým korením, muškátovým orieškom či Bourbon vanilkou. Galetka je jednoduchá na prípravu a celkom sa aj osvedčila na relaxáciu pri krájaní aj ukladaní jabĺk.
Však už to začína … Treba sa dobiť kde sa len dá.
GALETKA S ČERVENÝMI JABLKAMI
Jablká, červené vo vnútri sú tak fotogenické. Keď som zistila, že ich majú v ponuke v Lunys, neváhala som ani sekundu. Už aj putovali k nám na šťavnatú galetku. Zbožňujeme jablkové koláče.
Sú jednoduché na prípravu a ich chuť si ozvláštnime korením: kardamómom, škoricou, či perníkovým korením, muškátovým orieškom či Bourbon vanilkou. Galetka je jednoduchá na prípravu a celkom sa aj osvedčila na relaxáciu pri krájaní aj ukladaní jabĺk.
Však už to začína … Treba sa dobiť kde sa len dá.
Množstvo
porcie
Príprava
minút
Varenie/pečenie
minút
Čas celkovo
minút
POTREBUJEME
CESTO:
- 180 g pšeničnej celozrnnej hladkej múky
- 150 g studeného masla
- 3 PL ľadovej vody
- 1PL kokosového cukru
štipka Maldon vločkovej soli
JABLKOVÁ PLNKA :
- 6 červených jabĺk
- 2 PL kokosového cukru
- šťava z pol citróna
- ½ ČL mletého kardamómusoli
NA POTRETIE OKRAJOV:
- 1 žĺtko
NA POTRETIE JABLKOVEJ PLNKY:
- 2 PL marhuľový lekvár
- 1 PL vody
OKREM TOHO POTREBUJEME:
- okrúhly plech
- ručný šlahač
POSTUP
- Najskôr si vypracujeme cesto.
- Maslo pokrájame na menšie kúsky. Múku zmiešame s maslom, kokosovým cukrom, vodou a soľou.
- Cesto zabalíme a vložíme na 2 hodiny do chladničky.
- Medzitým si očistíme jablká, odstránime jadrovníky a pokrájame na tenšie plátky.
- Po vybratí z chladničky cesto necháme “zohriať” pri izbovej teplote 10 minút, následne cesto rozvaľkáme do tvaru kruhu.
- Spodnú časť cesta posypeme kardamómom a cukrom.
- Jablká poukladáme na cesto, okraje približne 2cm necháme voľné.
- Na jablká vytlačíme citrón a posypeme cukrom.
- Okraje cesta zahneme aby prekryli časť okrajových jabĺk.
- Žĺtok rozšľaháme a potrieme okraje koláča.
- Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov približne 30 – 35 minút.
- Marhuľový lekvár zohrejeme s vodou a teplou zmesou hneď potrieme jablká po upečení koláča.
- Hotovo, už len nechať vychladnúť.
TIP
- Zameňte kardamóm za mletú škoricu alebo perníkové korenie.