HOKKAIDO POLIEVKA S POHÁNKOU

Keďže jeseň klope na dvere, začínam opäť do jedálnička pravidelne zaraďovať teplé polievočky. Hokkadio polievka zasýti aj vďaka pohánke. Jej chuť je zjemnená kokosovým mliekom. Muškátový oriešok sa doslova pýta “skočiť” do hokkaido poliveky. Mešiačik pečenej tekvice s cesnakom nesmie chýbať, to je tá čerešnička na torte.

POTREBUJEME

• 600 g hokkaido tekvice so šupkou
• 1 väčšia cibuľa
• 1 hlavička cesnaku
• 3 PL olivového oleja
• 1 ČL sušenej bazalky
• 8 ks cherry paradajok
• 1/2 ČL soli
• korenie 4 farieb (podľa potreby)
• 500 ml zeleninového vývaru
• 200 ml na zaliatie zeleniny
• kokosové mlieko (podľa potreby)
• muškátový oriešok

Príloha k polievke:
• 1 hrnček lúpanej pohánky
• 1,5 hrnček vody
• soľ
• kvapka oleja

Na pečenú hokkaido tekvicu:
• hokkadio tekvica
• 3 PL olivového oleja
• 3 strúčiky cesnaku
• soľ

POSTUP

1. Z hokkaido tekvice vyberieme vnútro a pokrájame ju na kúsky spolu aj so šupkou.
2. Cibuľu očistíme a nakrájame na štvrťky.
3. Cesnak rozkrojíme na polovicu.
3. Zapekaciu misku polejeme olivovým olejom, poukladáme hokkadio tekvicu, cibuľu, cherry pardajky, cesnak.
4. Zeleninovú zmes ochutíme bazalkou, korením, osolíme a zalejeme 200 ml vody. Použila som aj zamrazenú kocku zeleninového vývaru (nemusí byť).
5. Rúru predhrejme na 200 stupňov a zeleninu pečieme 60 minút.
6. Po upečení vyberieme cesnak a odstránime z neho šupky.
7. K pečenej zelenine prilejeme zeleninový vývar 500ml a všetko spolu rozmixujeme tyčovým mixérom.
8. Polievku dochutíme kokosovým mliekom , muškátovým orieškom a podávame s pohánkou a pečenou hokkadio tekvicou.