CHLIEB PLNENÝ SYROM A BAZALKOU

Už dlhšie som túžila vyskúšať Bosch kuchynský robot. Hneď som vedela, že prvý recept, ktorý vďaka nemu upečiem bude chlebík.

Plnený syrom a s bylinkami. Chrumkavá kôrka, cesto mäkkučké, roztečený syr zvýraznený chuťou bazalky a tá vôňa. Neodolateľné.

Chlieb plnený syrom a s bylinkami

Prvý deň som si chlebík  vychutnala ešte teplý poliaty roztopeným maslom, zmiešaný s čerstvým tymiánom a bazalkou. Zapasovali by aj olivy. 
 
Na miešanie cesta som použila Bosch univerzálny kuchynský robot MUM5XW10, ktorý dokáže spracovať 1kg múky + prísady a má integrovanú váhu. Maximálna spokojnosť. 

Množstvo

8 porciÍ

Príprava

2 hodiny 45 minút

Varenie/pečenie

30 minút

Čas celkovo

3 hodiny 15 minút

POTREBUJEME

Cesto

  • 500 g hladkej múky
  • 300 ml teplej vody
  • 3 PL olivového oleja
  • 1 a 1/2 ČL soli

KVÁSOK

• 75 ml teplej vody 
• 15 g čerstvého droždia 
• 1 ČL cukru
• štipka soli 

NÁPLŇ

  • 150 g  gorgonzoly
  • 200 g mozzarelly
  • čerstvé bazalkové listy

NA POSYP

  • celozrnná soľ
  • vetvička rozmarínu
  • kúsok masla – po upeční 

ĎALEJ POTREBUJEME

NA POLIATIE JEDNEJ PORCIE

  • 20 g roztopeného  masla
  • 20 g čerstvých byliniek: bazalka a tymián 
  • soľ 

POSTUP

1. Začneme kváskom. Do misky nalejeme  vodu, droždie, cukor, soľ a všetky suroviny  premiešame. Zakryjeme utierkou a kvások necháme 10 minút oddychovať. 
2. Vytiahneme Bosch kuchynský robot  a s  integrovanou váhou odvážime 500 g hladkej múky, prídáme soľ, vyhĺbime do stredu jamku, nalejeme hotový kvások a olivový olej. 
3. Zapneme mixér a časovačom na kuchynskom robote odsledujeme 7 minút. Rýchlosť postupne zrýchľujeme od 1 po 3. 
4. Hotové cesto zakryjeme utierkou a necháme pracovať 90 minút. 
5. Dosku poprášime múkou a vyklopené cesto rozdelíme na dve časti.
6. Vypracujeme bochníky a necháme odstáť 10 minút. 
7. Cesto rozvaľkáme a umiestnime na papier na pečenie,   na veľkom plechu.
8. Na cesto rozotrieme gorgonzolu a poukladáme mozzarellu nakrájanú na plátky  a listy bazalky.
9. Druhú časť ceta rozvaľkáme a zakryjeme náplň,  boky po celom obvode zlepíme.  
10. Cesto necháme odstáť 30 minút.
11. Do cesta urobíme prstami jamky, posypeme hrubozrnnou soľou a rozmarínom.
12. Pečieme v rozohriatej rúre na 190 stupňov 30 minút. 
13. Po upečení ešte teplý chlebík potrieme kúsom masla. 
14. Tip: pred konzumáciu polejeme porciu roztopeným maslom  s nasekanými bylinkami a soľou.
15. Podávame so šalátom. 

TIP

  • Vyskúšajte bochník napliť aj olivami alebo cherry paradajkami 
Univerzálny kuchynský robot MUM5XW10
Chlebík plnený tečúcim syrom a bazalkou. Kúsok si vychutnajte so šalátom.
Po upečení ešte teplý bocník potrite maslom
Hotovú porciu pokvapkajte roztopeným maslom s posekanými bylinkami