Už dlhšie som túžila vyskúšať Bosch kuchynský robot. Hneď som vedela, že prvý recept, ktorý vďaka nemu upečiem bude chlebík.
Plnený syrom a s bylinkami. Chrumkavá kôrka, cesto mäkkučké, roztečený syr zvýraznený chuťou bazalky a tá vôňa. Neodolateľné.
Chlieb plnený syrom a s bylinkami
Prvý deň som si chlebík vychutnala ešte teplý poliaty roztopeným maslom, zmiešaný s čerstvým tymiánom a bazalkou. Zapasovali by aj olivy.
Na miešanie cesta som použila Bosch univerzálny kuchynský robot MUM5XW10, ktorý dokáže spracovať 1kg múky + prísady a má integrovanú váhu. Maximálna spokojnosť.
Množstvo
8 porciÍ
Príprava
2 hodiny 45 minút
Varenie/pečenie
30 minút
Čas celkovo
3 hodiny 15 minút
POTREBUJEME
Cesto
- 500 g hladkej múky
- 300 ml teplej vody
- 3 PL olivového oleja
- 1 a 1/2 ČL soli
KVÁSOK
• 75 ml teplej vody
• 15 g čerstvého droždia
• 1 ČL cukru
• štipka soli
NÁPLŇ
- 150 g gorgonzoly
- 200 g mozzarelly
- čerstvé bazalkové listy
NA POSYP
- celozrnná soľ
- vetvička rozmarínu
- kúsok masla – po upeční
ĎALEJ POTREBUJEME
- Bosch kuchynský robot MUM5XW10
- plech na pečenie 41x32cm
- papier a pečenie
- valček na cesto
NA POLIATIE JEDNEJ PORCIE
- 20 g roztopeného masla
- 20 g čerstvých byliniek: bazalka a tymián
- soľ
POSTUP
1. Začneme kváskom. Do misky nalejeme vodu, droždie, cukor, soľ a všetky suroviny premiešame. Zakryjeme utierkou a kvások necháme 10 minút oddychovať.
2. Vytiahneme Bosch kuchynský robot a s integrovanou váhou odvážime 500 g hladkej múky, prídáme soľ, vyhĺbime do stredu jamku, nalejeme hotový kvások a olivový olej.
3. Zapneme mixér a časovačom na kuchynskom robote odsledujeme 7 minút. Rýchlosť postupne zrýchľujeme od 1 po 3.
4. Hotové cesto zakryjeme utierkou a necháme pracovať 90 minút.
5. Dosku poprášime múkou a vyklopené cesto rozdelíme na dve časti.
6. Vypracujeme bochníky a necháme odstáť 10 minút.
7. Cesto rozvaľkáme a umiestnime na papier na pečenie, na veľkom plechu.
8. Na cesto rozotrieme gorgonzolu a poukladáme mozzarellu nakrájanú na plátky a listy bazalky.
9. Druhú časť ceta rozvaľkáme a zakryjeme náplň, boky po celom obvode zlepíme.
10. Cesto necháme odstáť 30 minút.
11. Do cesta urobíme prstami jamky, posypeme hrubozrnnou soľou a rozmarínom.
12. Pečieme v rozohriatej rúre na 190 stupňov 30 minút.
13. Po upečení ešte teplý chlebík potrieme kúsom masla.
14. Tip: pred konzumáciu polejeme porciu roztopeným maslom s nasekanými bylinkami a soľou.
15. Podávame so šalátom.
TIP
- Vyskúšajte bochník napliť aj olivami alebo cherry paradajkami