CELOZRNNÝ JABLKOVÝ KOLÁČ

Máte v obľube jablkové koláče, kde je veľa, veľa jabĺk? Ak áno, tak tento si zamilujete.

Navyše jablková chuť je prepojená s marhuľovým džemom, ktorý je skaramelizovaný. To je hotová mňamka. Čo vám poviem? Včera olovrant, dnes raňajky.

Celozrnný jablkový koláč

 

Na celozrnný jablkový koláčik si spomeniem vždy na jeseň, keď je nadbytok jabĺk a neviem čo s nimi. 

Našťastie jablkové koláče patria medzi najobĺúbenejšie a dokonca ich aj preferujeme. 

Ako je to u vás? 

Množstvo

12 porcií

Príprava

10 minút

Varenie/pečenie

45 minút

Čas celkovo

55 minút

POTREBUJEME

Cesto

  • 100 g pšeničnej celozrnnej polohrubej múky
  • 100 g pšeničnej celozrnnej hladkej múky
  • 120 g masla
  • 1 žĺtok
  • 4 polievkové lyžice vlažnej vody
  • štipka soli

JABLKOVÁ PLNKA

  • 5 ks jabĺk
  • 50 g roztopeného masla
  • 2 polievkové lyžice hnedého cukru
  • 3 polievkové lyžice marhuľového alebo slivkového džemu
  • 3 polievkové lyžice rumu

OKREM TOHO POTREBUJEME

  • okrúhly plech s priemerom 25 cm

POSTUP

  1. Cesto si pripravíme zmiešaním múky, masla, žĺtka, soli a vlažnej vody.
  2. Suroviny dobre premiešame, vypracujeme cesto a odložíme do chladničky na 30 minút.
  3. Jablká ošúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na mesiačiky.
  4. Maslo zohrejeme.
  5. Okrúhlu formu na pečenie, potrieme maslom a posypeme múkou.
  6. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a preložíme do formy.
  7. Na cesto poukladáme nakrájané jablká a posypeme ich cukrom a polejeme rozpusteným maslom.
  8. Koláč vložíme do predhriatej rúry na 180 stupňov a pečime približne 40 minút.
  9. Upečený koláč polejeme zálievkou, ktorú sme si pripravili zmiešaním džemu a rumu.
  10. Rúru na pečenie prepneme na gril a pri teplote 200 stupňov počas 5 minút necháme vrch skaramelizovať. 
  11. Hotovo. 

TIP

  • Môžeme podávať s kopčem zmrzliny a dobre chutí aj studený rovno z chladničky.