Ak vám náhodou zvýšia banány a neviete čo s nimi, upečete si z nich banánový chlieb. Perfektne chutí samotný a stojí aj za vyskúšanie s ríbezľovo – egrešovým džemom.
Banánový chlieb s ríbezľovo - egrešovým džemom
Keďže aktuálne v záhradke dozrievajú ríbezle, prišlo celkom vhod zúžitkovať dary zo záhradky a vyskúšať v premiére ríbezľovo – egrešový džem, ktorý ideálne zapasuje so svojou jemnou kyselkavou chuťou na banánovom chlebíku s kôpkou šľahačky.
Ešte k tomu slnečné ráno a raňajky s voňavou kávou môžu začať.
Množstvo
12 porciÍ
Príprava
10 minút
Varenie/pečenie
50 minút
Čas celkovo
60 minút
POTREBUJEME
Banánový chlieb
- 3 ks banánov
- 120 g polohrubej celozrnnej pšeničnej múky
- 90 g jemné ovsené vločky
- 30 g 4-zrnné vločky
- 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva s vínnym kameňom Dr. Oetker
- 3 PL kokosového cukru
- 3 ks slepačích vajec
- 125 g masla
RÍBEZľOVO - EGREŠOVÝ DŽEM
- 250 g červených ríbezlí
- 50 g egrešov
- 100 g Želírovací cukor Super 3:1 Dr. Oetker
OKREM TOHO POTREBUJEME
- podlhovastý hlbší plech 30 cm (d) x 11 cm (š) x 6 cm (h)
- ručný šlahač
POSTUP BANÁNOVÝ CHLIEB
- V miske ručným mixérom rozmixujeme banány, vajcia a cukor.
- Ďalej pridáme múku, ovsené a 4-zrnné vločky, kypriaci prášok a všetko dobre zamiešame.
- Plech potrieme maslom, obsypeme múkou a vylejeme cesto.
- Pečieme na 180 stupňov približne 50 minút.
POSTUP RÍBEZĽOVO - EGREŠOVÝ DŽEM
- Očistené a umyté ríbezle a egreše varíme 15 minút pokiaľ nie sú mäkké.
- Prepasírujeme cez husté sitko, šťavu vlejeme do hrnca a primiešame želírovací cukor.
- Varíme za stáleho miešania 10 minút.
- Nalejeme do čistých pohárov a uzavrieme viečkom.
- Následne poháre obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
TIP
Vychladený banánový chlebík som podávala s vyšľahanou smotanou a ríbezľovo – egrešovým džemom. Keďže som chcela dosiahnuť redšiu konzistenciu lekváru pred podávaním som časť zriedila s vodou a pofrkala hotové raňajky. Na dekoráciu som použila ríbezle, egreše a posekané lieskové orechy.