BANÁNOVÝ CHLIEB S RÍBEZĽOVO-EGREŠOVÝM DŽEMOM

Ak vám náhodou zvýšia banány a neviete čo s nimi, upečete si z nich banánový chlieb. Perfektne chutí samotný a stojí aj za vyskúšanie s ríbezľovo – egrešovým džemom. 

Banánový chlieb s ríbezľovo - egrešovým džemom

Keďže aktuálne v záhradke dozrievajú ríbezle, prišlo celkom vhod zúžitkovať dary zo záhradky a vyskúšať v premiére ríbezľovo – egrešový džem, ktorý ideálne zapasuje so svojou jemnou kyselkavou chuťou na banánovom chlebíku s kôpkou šľahačky.  

Ešte k tomu slnečné ráno a raňajky s voňavou kávou môžu začať. 

Množstvo

12 porciÍ

Príprava

10 minút

Varenie/pečenie

50 minút

Čas celkovo

60 minút

POTREBUJEME

Banánový chlieb

  • 3 ks banánov
  • 120 g polohrubej celozrnnej pšeničnej múky
  • 90 g jemné ovsené vločky
  • 30 g 4-zrnné vločky
  • 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva s vínnym kameňom Dr. Oetker
  • 3 PL kokosového cukru
  • 3 ks slepačích vajec
  • 125 g masla

RÍBEZľOVO - EGREŠOVÝ DŽEM

  • 250 g červených ríbezlí
  • 50 g egrešov
  • 100 g Želírovací cukor Super 3:1 Dr. Oetker

OKREM TOHO POTREBUJEME

  • podlhovastý hlbší plech 30 cm (d) x 11 cm (š) x 6 cm (h)
  • ručný šlahač 

POSTUP BANÁNOVÝ CHLIEB

  1. V miske ručným mixérom rozmixujeme banány, vajcia a cukor.
  2. Ďalej pridáme múku, ovsené a 4-zrnné vločky, kypriaci prášok a všetko dobre zamiešame.
  3. Plech potrieme maslom, obsypeme múkou a vylejeme cesto.
  4. Pečieme na 180 stupňov približne 50 minút.

POSTUP RÍBEZĽOVO - EGREŠOVÝ DŽEM

  1. Očistené a umyté ríbezle a egreše varíme 15 minút pokiaľ nie sú mäkké.
  2. Prepasírujeme cez husté sitko, šťavu vlejeme do hrnca a primiešame želírovací cukor.
  3. Varíme za stáleho miešania 10 minút.
  4. Nalejeme do čistých pohárov a uzavrieme viečkom.
  5. Následne poháre obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

TIP

Vychladený banánový chlebík som podávala s vyšľahanou smotanou a ríbezľovo – egrešovým džemom. Keďže som chcela dosiahnuť redšiu konzistenciu lekváru pred podávaním som časť zriedila s vodou a pofrkala hotové raňajky. Na dekoráciu som použila ríbezle, egreše a posekané lieskové orechy.