RUŽIČKOVÝ KEL SO SYROVOU OMÁČKOU A PESTROFAREBNOU RYŽOU

Sme to, čo jeme. Strava ovplyvňuje naše zdravie aj svet okolo nás. Preto by strava mala byť jednou z našich priorít – sezónna a lokálna 

Väčšinou platí, že každá potravina, ktorá rastie v určitú sezónu nám prináša aj výhody, ktoré práve vtedy potrebujeme. Ktoré potraviny jesť na jeseň a prečo? 

Jablká, slivky, kapustu, tekvicu, zemiaky, gaštany, šípky, strukoviny či ružičkový kel.

Všetky tieto potraviny vám na jeseň dodajú vitamín C, K, vlákninu, železo a B- vitamíny.

V spolupráci s Avita a @chudnemjedlom sme si pre vás prichystali recept z ružičkového kelu, ktorý je obzvlášť bohatý na B- vitamíny. Preto vám ružičkový kel na jeseň pomôže zdolať únavu a posilní nervy. Taktiež upraví trávenie, podporí imunitu a aktivizuje krvotvorbu.

Nemáte ružičkový kel v láske? Vyskúšajte recept od @chudnemjedlom a 100% si ho zamilujete 

Ak ste stále unavení a príjem B-vitamínov vám zo stravy nepostačuje, vyskúšajte našu lipozomálnu formu B-komplexu s vyše 95% vstrebateľnosťou.

Ružičkový kel so syrovou omáčkou a pestrofarebnou ryžou

Množstvo

porcie

Príprava

minút

Varenie/pečenie

minút

Čas celkovo

minút

POTREBUJEME

  • 250 g ružičkového kelu
  • 150 g hnedých šampiňónov
  • 100 ml smotany na varenie
  • 60 g plátkovej slaninky
  • 50 g mozzarelly
  • 20 g parmezánu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 PL masla (15g)
  • čerstvo mleté korenie
  • soľ
  • pestrofarebná ryža

POSTUP

1. Hlavičky ružičkového kelu rozkrojíme na polovice.
2. Vodu necháme zovrieť, osolím, pridáme pokrájaný kel a varíme 5 minút.
3. Po uvarení precedíme.
4. Na panvici opečime slaninku pokrájanú na malé kúsy a po upečení dáme bokom.
5. Na panvici necháme roztopiť maslo, pridíme prelisovaný cesnak a pečieme 1 minútu.
6. Pridáme pokrájané šampiňón, posolíme a pod pokrievkou dusíme 10 minút.
7. Následne primiešame ružičkový kel, zalejeme smotanou, pridáme postrúhanú mozzarellu a parmezán a spolu varím 3-4 minúty, na záver primiešame chrumakvú slaninku.
8. Ryžu prepráchneme a varíme v osolenej vode 40-45 minút v pomere 1:2 (ryža : voda).
9. Ružičkový kel so syrovou omáčkou podávame s ryžou, ktorú posypeme rozmarínom a olivovým olejom.