Sme to, čo jeme. Strava ovplyvňuje naše zdravie aj svet okolo nás. Preto by strava mala byť jednou z našich priorít – sezónna a lokálna
Väčšinou platí, že každá potravina, ktorá rastie v určitú sezónu nám prináša aj výhody, ktoré práve vtedy potrebujeme. Ktoré potraviny jesť na jeseň a prečo?
Jablká, slivky, kapustu, tekvicu, zemiaky, gaštany, šípky, strukoviny či ružičkový kel.
Všetky tieto potraviny vám na jeseň dodajú vitamín C, K, vlákninu, železo a B- vitamíny.
V spolupráci s Avita a @chudnemjedlom sme si pre vás prichystali recept z ružičkového kelu, ktorý je obzvlášť bohatý na B- vitamíny. Preto vám ružičkový kel na jeseň pomôže zdolať únavu a posilní nervy. Taktiež upraví trávenie, podporí imunitu a aktivizuje krvotvorbu.
Nemáte ružičkový kel v láske? Vyskúšajte recept od @chudnemjedlom a 100% si ho zamilujete
Ak ste stále unavení a príjem B-vitamínov vám zo stravy nepostačuje, vyskúšajte našu lipozomálnu formu B-komplexu s vyše 95% vstrebateľnosťou.
Ružičkový kel so syrovou omáčkou a pestrofarebnou ryžou
Množstvo
porcie
Príprava
minút
Varenie/pečenie
minút
Čas celkovo
minút
POTREBUJEME
- 250 g ružičkového kelu
- 150 g hnedých šampiňónov
- 100 ml smotany na varenie
- 60 g plátkovej slaninky
- 50 g mozzarelly
- 20 g parmezánu
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 PL masla (15g)
- čerstvo mleté korenie
- soľ
- pestrofarebná ryža
POSTUP
1. Hlavičky ružičkového kelu rozkrojíme na polovice.
2. Vodu necháme zovrieť, osolím, pridáme pokrájaný kel a varíme 5 minút.
3. Po uvarení precedíme.
4. Na panvici opečime slaninku pokrájanú na malé kúsy a po upečení dáme bokom.
5. Na panvici necháme roztopiť maslo, pridíme prelisovaný cesnak a pečieme 1 minútu.
6. Pridáme pokrájané šampiňón, posolíme a pod pokrievkou dusíme 10 minút.
7. Následne primiešame ružičkový kel, zalejeme smotanou, pridáme postrúhanú mozzarellu a parmezán a spolu varím 3-4 minúty, na záver primiešame chrumakvú slaninku.
8. Ryžu prepráchneme a varíme v osolenej vode 40-45 minút v pomere 1:2 (ryža : voda).
9. Ružičkový kel so syrovou omáčkou podávame s ryžou, ktorú posypeme rozmarínom a olivovým olejom.