Víkendový obed, ktorý stojí za vyskúšenie. Pomaly pečené jahňacie stehno s koreňovou zeleninou, ktorú po upečení rozmixujete a máte hneď aj hotovú omáčku. Spravte ju hustejšiu a konzistencia vám zaručí dokonalú prílohu k mäsku.
Jahňacina nám najviac chutí v kombinácií s koreňovou zeleninou. Mrkva, petržlen a zeler sú ideálne trio na vytvorenie chutnej omáčky. Čerstvé bylinky: rozmarín a tymián dodajú omáčke ten správny šmrnc.
Už len vôňa počas pečenia vás navňadí a neviete sa dočkať, kedy si kúsok rozpadávajúceho mäska napichnete na vidličku. Nezabudnite predtým jahňacinku ponoriť do omáčky.
POMALY PEČENÉ JAHŇACIE STEHNO S KOREŇOVOU ZELENINOU
Jahňacie mäsko sa u nás pečie párkrát do roka. Bez tohto, aby sa mäsko nepieklo pomaly a dlho to jednoducho nejde.
Receptík je navyše bezlaktózový a bezlepkový.
Množstvo
2 porcie
Príprava
10 minút
Varenie/pečenie
2 hod. a 50 minút
Čas celkovo
3 hodiny
POTREBUJEME
NA PRÍPRAVU jahňacieho Mäsa
- 250 g delikátneho jahňacieho stehna s kosťou FarmFoods
- 3 ks mrkvy nakrájanej na kolieska
- 3 ks cibule nakrájanej na mesiačiky
- 3 ks petžlenu nakrájaneho na kolieska
- 1/4 zeleru nakrajaného na kocky
- 10 PL pasterizovaných paradajok (pomodoro)
- 1 PL olivového oleja
- 2 ks bobokového listu
marináda
- korenie štyroch farieb
- 1 ČL čerstvého rozmarínu
- 1 ČL čerstvého tymiánu
- 3 stúčiky casnaku
- 2 PL olivového oleja
- soľ
OKREM TOHO POTREBUJEME
- väčšiu panvicu
- plech na pečenie
- alobal / vrchnák
POSTUP
- Pripravíme si marinádu, bylinky: tymián a rozmarín nakrájame na mini kúsky.
- V miske zmiešame olivový olej, bylinky, prelisovaný cesnak, soľ, čestvo pomletné korenie a marinádu nanesieme z každej strany na jahňacie stehno.
- Mäso zakryjeme a necháme odležať v chladničke cez noc.
- Panvicu necháme zohriať spolu s olejom a mäso opečieme z oboch strán do hneda. Zakryjeme ho, aby si udržalo teplotu.
- Do výpeku vložíme nakrájanú zeleninu, bobkový list a pečieme 5 minút.
- Pridáme pasterizované paradajaky (pomodoro) a chvíľku restujeme, následne zalejeme 300 ml vody a varíme 10 minút.
- Pripravíme si pekáč, do ktorého z panvice prelejeme zeleninu, do stredu položíme mäso, zalejeme 300 ml vody, vložíme 2 vetvičky tyminánu.
- Pekáč zaryjeme buď vrchnákom alebo alobalom a pečieme na 170 stupňov 2,5 hodiny.
- Po upečení, vyberime vetvičky tyminánu a bobkové listy.
- Koreňovú zeleninu spolu s omáčkou rozmixujeme tyčovým mixérom. Omáčku prilievame postupne, aby vám vznikla požadovaná konzistenica.
- Už len vybrať tanier, položiť naň upečené mäsko, zaliať omáčkou, posypať extra bylinkami a dobrú chuť.
TIP
- Ak máte radi výraznejšiu chuť, zalejte koreňovú zeleninu ešte na panvici namiesto vodou, červeným vínom 300 ml a redukujte 15 minút.