POMALY PEČENÉ JAHŇACIE STEHNO S KOREŇOVOU ZELENINOU

Víkendový obed, ktorý stojí za vyskúšenie. Pomaly pečené jahňacie stehno s koreňovou zeleninou, ktorú po upečení rozmixujete a máte hneď aj hotovú omáčku. Spravte ju hustejšiu a konzistencia vám zaručí dokonalú prílohu k mäsku. 

Jahňacina nám najviac chutí v kombinácií s koreňovou zeleninou. Mrkva, petržlen a zeler sú ideálne trio na vytvorenie chutnej omáčky. Čerstvé bylinky: rozmarín a tymián dodajú omáčke ten správny šmrnc.

Už len vôňa počas pečenia vás navňadí a neviete sa dočkať, kedy si kúsok rozpadávajúceho mäska napichnete na vidličku. Nezabudnite predtým jahňacinku ponoriť do omáčky. 

POMALY PEČENÉ JAHŇACIE STEHNO S KOREŇOVOU ZELENINOU

Jahňacie mäsko sa u nás pečie párkrát do roka. Bez tohto, aby sa mäsko nepieklo pomaly a dlho to jednoducho nejde. 

Receptík je navyše bezlaktózový a bezlepkový. 

Množstvo

2 porcie

Príprava

10 minút

Varenie/pečenie

2 hod. a 50 minút

Čas celkovo

3 hodiny

POTREBUJEME

NA PRÍPRAVU jahňacieho Mäsa

  • 250 g delikátneho jahňacieho stehna s kosťou FarmFoods
  • 3 ks mrkvy nakrájanej na kolieska
  • 3 ks cibule nakrájanej na mesiačiky
  • 3 ks petžlenu nakrájaneho na kolieska
  • 1/4 zeleru nakrajaného na kocky
  • 10 PL pasterizovaných paradajok (pomodoro)
  • 1 PL olivového oleja
  • 2 ks bobokového listu

marináda

  • korenie štyroch farieb 
  • 1 ČL čerstvého rozmarínu
  • 1 ČL čerstvého tymiánu
  • 3 stúčiky casnaku
  • 2 PL olivového oleja
  • soľ

OKREM TOHO POTREBUJEME

  • väčšiu panvicu
  • plech na pečenie 
  • alobal / vrchnák

POSTUP

  1. Pripravíme si marinádu, bylinky: tymián a rozmarín nakrájame na mini kúsky.
  2. V miske zmiešame olivový olej, bylinky, prelisovaný cesnak, soľ, čestvo pomletné korenie a marinádu nanesieme z každej strany na jahňacie stehno. 
  3. Mäso zakryjeme a necháme odležať v chladničke cez noc.
  4. Panvicu necháme zohriať spolu s olejom a mäso opečieme z oboch strán do hneda. Zakryjeme ho, aby si udržalo teplotu.
  5. Do výpeku vložíme nakrájanú zeleninu, bobkový list a pečieme 5 minút.
  6. Pridáme pasterizované paradajaky (pomodoro) a chvíľku restujeme, následne zalejeme 300 ml vody a varíme 10 minút.
  7. Pripravíme si pekáč, do ktorého z panvice prelejeme zeleninu, do stredu položíme mäso, zalejeme 300 ml  vody, vložíme 2 vetvičky tyminánu.
  8. Pekáč zaryjeme buď vrchnákom alebo alobalom a pečieme na 170 stupňov 2,5 hodiny.
  9. Po upečení, vyberime vetvičky tyminánu a bobkové listy.
  10. Koreňovú zeleninu spolu s omáčkou rozmixujeme tyčovým mixérom. Omáčku prilievame postupne, aby vám vznikla požadovaná konzistenica.
  11. Už len vybrať tanier, položiť naň upečené mäsko, zaliať omáčkou, posypať extra bylinkami a dobrú chuť. 

TIP

  • Ak máte radi výraznejšiu chuť, zalejte koreňovú zeleninu ešte na panvici namiesto vodou, červeným vínom 300 ml a redukujte 15 minút.