Mám pre vás inšpiráciu na bezlaktózový a bezlepkový slaný koláč. Hlavnou ingredienciou je polenta.
Obrovským benefitom polenty je všestranné využitie od sladkých po slané pokrmy či prílohy. U nás ju používame najčastejšie v slaných koláčoch, alebo na obalenie batat hranoliek, či prípravu raňajkovej kaše.
Jemná kukuričná chuť je skôr neutrálna, poletna je skvelý zdroj energie, zasýti na dlhšiu dobu. Okrem sacharidov obsahuje vlákninu a bielkoviny. Benefity polenty predstavujú zdroj viacerých vitamínov skupiny B, A, obsahuje železo, zinok, draslík či horčík.
Polentový koláč so zeleninou
Okrem bezlepkovej verzie slaného koláča môžete docieliť aj bezlaktózovú vďaka vegánskym syrom Nurishh
Široké portfólio Nurishh syrov použijete nielen v studenej ale aj teplej kuchyni. Ak máte intoleranciu, prípadne varíte pre vašich blízkych, tak určite túto informáciu oceníte.
Do polentového koláča som zvolila obľúbený cheddar kvôli výraznejšej chuti a farebnosti.
Množstvo
8 porcií
Príprava
10 minút
Varenie/pečenie
20 minút
Čas celkovo
30 minút
POTREBUJEME
Suroviny
- 1 a ½ hrnčeka instantnej polenty
- 2 a ½ hrnčeka vody
- 100 g Nurishh Cheddar blok vegánsky syr
- ½ cukety zelenej, nakrájame na kolieska
- ½ cukety žltej, nakrájame na kolieska
- ½ červená cibuľa, nakrájame na pláty
- 10 ks cherry parajok, nakrájame na kolieska
- 10 ks čiernych olív, nakrájame pozdĺž na polovicu
- olivový olej
- sušené oregano
- soľ
OKREM TOHO POTREBUJEME
- okrúhlú zapekaciu misu s priemerom 25 cm
POSTUP
- Do hrnca nalejeme 2 a 1/2 hrnčeka vody, pridáme trochu soli a necháme zovrieť.
- Za stáleho miešania pomaly prisypeme 1 a 1/2 hrnčeka instantnej polenty.
- Na miernom ohni za stáleho miešania varíme polentu približne 2 minúty, pokiaľ nevznikne hustá, bublajúca kaša.
- Po uvarení primiešame oregáno a soľ.
- Zapekaciu misu potrieme olivovým olejom, rozotrieme a uhladíme cesto.
- Cesto posolíme a a posypeme sušeným oregánom.
- Na polentu poukladáme plátky cukety, červenú cibuľu, cherry paradajky a olivy.
- Nurishh Cheddar a Nurishh Classic nakrájame na kocky, prípadne podľa preferencií nastrúhame a poukladáme na zeleninu.
- Vrch potrieme olivovým olejom a posypeme oregánom.
- Pečieme v predhriatej rúre na 200 stupňov približne 20 minút.
TIP
- Okrem Nurishh cheradru vyskúšajte aj Nurishh klasik, koláč bude mať krajší, dvojfarebný vzhľad a aj chuť bude pestrejšia.