POLENTOVÝ KOLÁČ SO ZELENINOU

Mám pre vás inšpiráciu na bezlaktózový a bezlepkový slaný koláč. Hlavnou ingredienciou je polenta.

Obrovským benefitom polenty je všestranné využitie od sladkých po slané pokrmy či prílohy. U nás ju používame najčastejšie v slaných koláčoch, alebo na obalenie batat hranoliek, či prípravu raňajkovej kaše.

Jemná kukuričná chuť je skôr neutrálna, poletna je skvelý zdroj energie, zasýti na dlhšiu dobu. Okrem sacharidov obsahuje vlákninu a bielkoviny. Benefity polenty predstavujú zdroj viacerých vitamínov skupiny B, A, obsahuje železo, zinok, draslík či horčík.

Polentový koláč so zeleninou

Okrem bezlepkovej verzie slaného koláča môžete docieliť aj bezlaktózovú vďaka  vegánskym syrom Nurishh

Široké portfólio Nurishh syrov použijete nielen v studenej ale aj teplej kuchyni. Ak máte intoleranciu, prípadne varíte pre vašich blízkych, tak určite túto informáciu oceníte.  

Do polentového koláča som zvolila obľúbený cheddar kvôli výraznejšej chuti a farebnosti.

Množstvo

8 porcií

Príprava

10 minút

Varenie/pečenie

20 minút

Čas celkovo

30 minút

POTREBUJEME

Suroviny

  • 1 a ½  hrnčeka instantnej polenty
  • 2 a ½ hrnčeka vody
  • 100 g Nurishh Cheddar blok vegánsky syr
  • ½ cukety zelenej, nakrájame na kolieska
  • ½ cukety žltej, nakrájame na kolieska
  • ½ červená cibuľa, nakrájame na pláty
  • 10 ks cherry parajok, nakrájame na kolieska
  • 10 ks čiernych olív, nakrájame pozdĺž na polovicu
  • olivový olej
  • sušené oregano
  • soľ

OKREM TOHO POTREBUJEME

  • okrúhlú zapekaciu misu s priemerom 25 cm

POSTUP

  1. Do hrnca nalejeme 2 a 1/2 hrnčeka vody, pridáme trochu soli a necháme zovrieť.
  2. Za stáleho miešania pomaly prisypeme 1 a 1/2 hrnčeka instantnej polenty.
  3. Na miernom ohni za stáleho miešania  varíme polentu približne 2 minúty, pokiaľ nevznikne  hustá, bublajúca kaša.
  4. Po uvarení primiešame oregáno a soľ.
  5. Zapekaciu misu potrieme olivovým olejom, rozotrieme a uhladíme cesto.
  6. Cesto posolíme a a posypeme sušeným oregánom.
  7. Na polentu  poukladáme plátky cukety, červenú cibuľu, cherry paradajky a olivy.
  8. Nurishh Cheddar a Nurishh Classic nakrájame na kocky, prípadne podľa preferencií nastrúhame a poukladáme na zeleninu.
  9. Vrch  potrieme olivovým olejom a posypeme oregánom.
  10. Pečieme v predhriatej rúre na 200 stupňov približne 20 minút. 

TIP

  • Okrem Nurishh cheradru vyskúšajte aj Nurishh klasik, koláč bude mať krajší, dvojfarebný vzhľad a aj chuť bude pestrejšia.