Na mrkvový koláčik som sa už dlhšie tešíla. Hlavne ako po upečený vyskočí z formy z Bonami. Nezabudnite si k nemu spraviť aj nadýchaný maskarpone krém. Hneď bude na úúúplne inom leveli. Psypte mandľami a pokvapkajte pomarančovou šťavou.
POTREBUJEME
SUROVINY
Na cesto:
▫️240 g hladkej múky špecial 00
▫️200 g kyslej smotany
▫️150 g mrkvy
▫️120 g jablkového pyré
▫️80 g javorového sirupu
▫️50 g rastlinného oleja
▫️40 g nasekaných pekanových orechov
▫️2 vajcia
▫️1 ČL kypriaceho prášku
▫️1 ČL sódy bikarbóny
▫️1 ČL mletej cejlónskej škorice
▫️1/2 ČL mletého zázvoru
Na plnku:
▫️250 g mascaropne
▫️200 ml smotany na šľahanie 32%
▫️2 PL šťavy z pomaranča
▫️2 PL javorového sirupu
Na ozdobenie:
▫️mandle
POSTUP
1. Mrkvu očistíme a nastúhame na jemno.
2. V miske zmiešame mrkvu, jablkové pyré, kyslú somotanu, javorový sirup, vajcia a rastlinný olej.
3. Zvlášť v miske premiešame múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, škoricu, zázvor a zmes prisypeme do cesta a opäť premiešame.
4. Na záver primešame posekané pekanové orechy.
5. Formu na pečenie potrieme olejom, posypeme múkou a cesto vlejeme do formy, vrch cesta uhladíme.
6. Pečieme v rozohriatej rúre na 250 stupňov 5 minút a pokračujeme v pečení na 150 stupňov 1 hodinu.
7. Po upečení necháme koláč vychladnúť a vykopíme.
8. Nadýchaný krém si pripravíme zmiešaním mascarpone, pomarančovej šťavy, javorového sirupu a na záver zľahka primešame vyšľahánu smotanu.
9. Mrkvový koláč podávame s mascarpone krémom a posypeme posekanými mandľami.
Tip:
Vyskúšaje koláčik pokvapkať pomarančovou redukciou. Šťavu z pomaranča zmiešame z 1 PL cukru. Varíme približne 5 minút, na vyššom stupni, aby sa odparila tekutina. Necháme vychladnúť.