MEDOVÉ BATATY S TAHINI DRESINGOM

Pečené bataty s osmahnutými šampiňónmi, veľa čerstvého kôpru a k tomu tahini dresing to je presne jedlo na ktoré som dostala chuť v tomto chladnom počasí. 

Bataty zemiaky som pomiešala s medom a olivovým olejom, piekla som ich v rúre. Na záver som ich ešte ugrilovala aby boli miestami chrumkavé. 

Bataty zemiaky si môžete vychutnať ako prílohu k hlavnému jedlu, hodia sa aj do šalátov alebo len tak samostatne s dresingom.  

MEDOVÉ BATATY S TAHINI DRESINGOM

Počas zimných mesiacov doprajem telu sýtejšie jedlo. Porcia nemusí byť až tak veľká, stačí v primeranej veľkosti. 

Pravidelne na tanieri nesmie chýbať kôpor. Jeho jedinečná chuť a vôňa je nezameniteľná. Obsahuje vitamíny A, B, C, kyselinu listovú, železo, vápnik, fosfor, draslík, sodík, horčík a zinok. 

Množstvo

3 porcie

Príprava

10 minút

Varenie/pečenie

40 minút

Čas celkovo

50 minút

POTREBUJEME

PEČENÉ BATATY:

  • 2 sladké bataty
  • 2 PL medu 
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 ČL soli 
  • 3 ČL čerstvého kôpru

TAHINI DRESING :

  • 3 PL tahini pasty
  • 2 PL medu 
  •  1 citrón
  • 1/4 čl soli 
  • 2 – 3 PL vody 

ŠAMPIŇÓNY:

  • 100 g šampiňónov
  • 1 PL ghee masla / olivový olej

 

 

OKREM TOHO POTREBUJEME:

  • plech na pečenie
  • papier na pečenie 

POSTUP

  1. Bataty zemiaky očistíme, nakrajáme na koliska s hrúbkou 1 cm, koliska prepolíme. Vzniknú nám mesiačiky.
  2. Nakrájané bataty vložíme do misy a zmiešame ich s medom, olivovým olejom, soľou a kôprom nakrájaným na malé kúsky. 
  3. Bataty poukladáme na papier na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 20 minút, následne zemiaky otočíme a pečime ďalších 15 – 20 minút. 
  4. Ak máte na rúre grilovaciu funkciu, bataty ugrilujte približne 3-5 minút, budú chrumkavé. 
  5. Dresing pripravíme zmiešaním: tahini pasty, medu, citrónovej šťavy z jedného citrónu, soli a na záver zriedime s vodou. 
  6. Na panvici roztopíme ghee  maslo / olivový olej a osmahneme z každej strany pokrájané šampiňóny. Pečieme približne 2 minúty, šampiňóny by mali byť jemene hnedé. 
  7. Upečené bataty podávame so šampiňónmi, tahini dresingom a extra prokrájaným kôprom. Ozdobiť môžeme sézamovými semienkami. 

TIP

  • Vyskúšate batat zemiaky upiecť s čerstvými bylinkami: kôpor, rozmarín a tymián.