Medový koláč s perníkovým korením, orechami, mandľami, hrozniekami a chrumkavým karamelom. Ešte si tak koláčik vychutnávať v teplúčku s kávičkou či čajom pozreajúc na padajúce snehové vločky.
Medový koláč s perníkovým korením
POTREBUJEME
CESTO:
▫️400 g hladkej múky
▫️400 g medu
▫️130 g masla
▫️200 g mandľových lupienok
▫️100 g sušených hrozienok
▫️100 g vlašských orechov
▫️100 g hnedého cukru
▫️100 g smotany na šlahanie
▫️3 vajcia
▫️1 pomaranč
▫️1 balíček prášku do pečiva
▫️2 ČL perníkového korenia
▫️2 PL kakaa
▫️1 ČL mletej škorice
NA OZDOBENIE:
▫️vlašské orechy
▫️6 PL trstinového cukru
▫️1 PL masla
POSTUP
1. Pomaranč odšťavíme a 7 PL pomarančovej šťavy zmiešame s hrozienkami a necháme cez noc napučať.
2. V hrnci zmiešame med, cukor a maslo a varíme na jemnom plameni.
3. Medovú masu premiestnime do väčšej misky, pridáme postupne vajcia a smotanu a cesto premiešame.
4. Mandle a orechy nasekáme nožom a prisypeme do medového cesta.
5. V miske zmiešame suché ingrediencie: múku, prášok do pečiva, kakao, perníkové korenie, škoricu.
6. Múčnu zmes primešame do medovového cesta.
7. Na plech umiestnime papier na pečenie a vylejeme medové cesto.
8. Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 25-30 minút.
9. Hotový koláč necháme vychladnúť.
10. Rozrkojíme, navrch poukladáme orechy.
11. V panvici skaramelizujeme cukor, pridáme malso a polejeme orechy.