Ktorý jablkový koláč máte najradšej?
Mne je to asi jedno, nech je tam len veľa jabĺk a škorica. V tomto sú navyše aj orechy.
POTREBUJEME
▫️1 ks lístkového cesta (300 g)
▫️300 g pokrájaných jabĺk
▫️50 g vlašských orechov
▫️50 g hrozienok
▫️2 PL medu
▫️2 PL pomarančovej šťavy
▫️1 ČL mletej škorice
▫️1 PL marhuľového džemu
Ďalej potrebujeme:
▫️papier na pečenie Fino
▫️plech na pečenie 45 x 37 cm
POSTUP
1. Jablká nakrájame na kocky aj so šupkou.
2. Hrozienka zalejeme teplou vodu a necháme namočené 5 minút, potom precedíme.
3. Na plech položíme papier na pečenie Fino.
4. Na lístkové cesto umiesnime jablká, posekané vlašské orechy, pokvapkáme medom, posypeme škoricou a polejeme šťavou z pomaranča.
5. Cesto v strede poriadne spojíme, konce zatlačíme, tak aby vznikoli pevné okraje.
6. Povrch závinu narežeme ostrým nožom v dvojcentimetrových odstupov.
7. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov približne 30 – 35 minút.
8. Ešte horúci závin potrieme marhuľovým džemom. Ak je hustý, zriedime vodou.
9. Pred podávaním môžme posypať extra škoricou, poliať medom alebo posypať práškovým cukrom.