HOKKAIDO KRÉMOVÁ POLIEVKA

Keď zacítim vo vzduchu jeseň, prechádzam na teplé polievky. Zrovna táto je dosť obľúbená, patrí jej prvenstvo. Je z hokkaido, mrkvy, batata a červenej šošovice. Mňam,  naozaj pecka. K nej ešte podávam pečenú hokkaido s olivovým olejom a cesnakom.

 

Hokkaido krémová polievka

 

Na zasýtenie a doplnenie vitamínov a minerálov posypem polievku uvarenou pohánkou a nesmie chýbať muškátový oriešok a kvapky kvalitného olivového oleja.

Množstvo

4 porcií

Príprava

10 minút

Varenie/pečenie

25 minút

Čas celkovo

35 minút

POTREBUJEME

SUROVINY:

  • hokaido tekvica
  • červená šošovica
  • mrkva
  • batat zemiak
  • muškátový oriešok
  • bobkový list
  • tekvicový olej
  • olivový olej
  • cesnak
  • kyslá smotana
  • soľ
  • pohánka

NA POSYPANIE POLIEVKY:

  • tekvicové semienka

 

 

OKREM TOHO POTREBUJEME:

  • ponorný tyčový mixér

POSTUP

1. Hokkaido tekvicu očistíme od jadierok, pokrájame (aj so šupkou) a dáme variť s pokrájanou mrkvou, červenou šošovicou a očiseným a pokrajaným batat zemiakom.

2. Zalejeme vodou alebo vývarom, pridáme bobkový list a varíme cca 20 minút.

3. Po uvarení vyberieme bobkový list a rozmixujeme na hustý krém.

4. Dochutíme soľou a muškátovým orieškom.

5. Plech potrieme olivovým olejom, poukladáme nakrájanú tekvicu (aj so šupkou) a očistený, nakrájaný batat na mesiačiky.

6. Zeleninu potrieme olivovým olejom zmiešaný s pretlačeným cesnakom a soľou

7. Pečieme v rúre na 180 stupňov cca 25 minút.

8. Na panvici si na sucho opečieme tekvicové jadierka. Keď začnú pukať, vypneme

9. Hotovú polievku podávame s kyslou smotanou, tekvicovými semiačkami a pečenou tekvicou a batatom. Polievku nezabudnite pokvapkať kvalitným tekvicovým olejom alebo olivovým olejom.

TIP

Máte radi pohánku? Vyskúšajte poliveku podávať aj s pohánkou. Prepláchnutú pohánku varíme vo vriacej osolenej vode 2-3 mimúty a na záver necháme 30 minút dôjisť, následne precedíme.