Keď zacítim vo vzduchu jeseň, prechádzam na teplé polievky. Zrovna táto je dosť obľúbená, patrí jej prvenstvo. Je z hokkaido, mrkvy, batata a červenej šošovice. Mňam, naozaj pecka. K nej ešte podávam pečenú hokkaido s olivovým olejom a cesnakom.
Hokkaido krémová polievka
Na zasýtenie a doplnenie vitamínov a minerálov posypem polievku uvarenou pohánkou a nesmie chýbať muškátový oriešok a kvapky kvalitného olivového oleja.
Množstvo
4 porcií
Príprava
10 minút
Varenie/pečenie
25 minút
Čas celkovo
35 minút
POTREBUJEME
SUROVINY:
- hokaido tekvica
- červená šošovica
- mrkva
- batat zemiak
- muškátový oriešok
- bobkový list
- tekvicový olej
- olivový olej
- cesnak
- kyslá smotana
- soľ
- pohánka
NA POSYPANIE POLIEVKY:
- tekvicové semienka
OKREM TOHO POTREBUJEME:
- ponorný tyčový mixér
POSTUP
1. Hokkaido tekvicu očistíme od jadierok, pokrájame (aj so šupkou) a dáme variť s pokrájanou mrkvou, červenou šošovicou a očiseným a pokrajaným batat zemiakom.
2. Zalejeme vodou alebo vývarom, pridáme bobkový list a varíme cca 20 minút.
3. Po uvarení vyberieme bobkový list a rozmixujeme na hustý krém.
4. Dochutíme soľou a muškátovým orieškom.
5. Plech potrieme olivovým olejom, poukladáme nakrájanú tekvicu (aj so šupkou) a očistený, nakrájaný batat na mesiačiky.
6. Zeleninu potrieme olivovým olejom zmiešaný s pretlačeným cesnakom a soľou
7. Pečieme v rúre na 180 stupňov cca 25 minút.
8. Na panvici si na sucho opečieme tekvicové jadierka. Keď začnú pukať, vypneme
9. Hotovú polievku podávame s kyslou smotanou, tekvicovými semiačkami a pečenou tekvicou a batatom. Polievku nezabudnite pokvapkať kvalitným tekvicovým olejom alebo olivovým olejom.
TIP
Máte radi pohánku? Vyskúšajte poliveku podávať aj s pohánkou. Prepláchnutú pohánku varíme vo vriacej osolenej vode 2-3 mimúty a na záver necháme 30 minút dôjisť, následne precedíme.